Menu Home

Olijfolie,.. primeiro

olijfolie

Onze nieuwe huisolijfolie komt bij de familie Scaacute vandaan uit Portugal. Vader , zoon en wat lokale krachten maken deze heerlijke olijfolie.

De olijfgaard is gelegen op een hoogte van 500 meter boven zeeniveau en ligt in het Noord,-Oosten van Portugal ten zuiden van de plaats Braganca. Het gebied heet ´Tras os Montes´dat betekend achter de bergen.olijfolie Vanuit Lissabon en de andere grote plaatsen als Porto en Coimbra gezien ligt dit gebied namelijk achter de bergen.

Het klimaat is er zeer extreem. In de winter is het erg koud en zomers erg heet. Dit heeft een groot voordeel want hierdoor hebben ze weinig last van insecten die de boom of vrucht aantasten waardoor er niet gewerkt hoeft te worden met insecticiden. Deze olijfolie is eigenlijk van BIO kwaliteit, maar helaas is het nog steeds in deze wereld dat Biologisch produceren via een certificering veel duurder is dan te produceren van producten met gebruik van vele narigheden.

De productie verschilt sterk van jaar tot jaar. Afgelopen zomer was het bijzonder droog waardoor productie klein was. De olijfsoorten die in de olie zitten verwerkt zijn de Santulhana, Cobran en de Madura. De geur van de olie doet aan vers fruit denken en het smaakpallet loopt van fruitig, kruidig met een vriendelijk bittertje.

Kom snel naar de winkel om onze nieuwe huisolijfolie te proeven. Om de olijfolie goed te kunnen proeven moet je het volgende doen. Schenk een scheutje in de handpalm en sleurp deze naar binnen. Maak het liefst zo veel mogelijk geluid. Ervaar de olie in de mond en ervaar de smaken. Vervolgens wrijf je beide handpalmen over elkaar zodat de olie warm wordt. Maak een kommetje van beide handen en ruik..hummm.(veeg vervolgens je handen af aan je sokken)

Nog even een leuk recept, leuk voor bij onze tapasarrangementen

Aioli met olijfolie.

Ingrediënten:1 Eierdooier, 1 of 2 teentjes knoflook, Snufje zout, klein takje peterselie , beetje citroensap ca. 150 cc olie (Ik doe meestal 1/3 olijfolie en 2/3 zonnebloemolie maar nooit met alleen olijfolie)
Stap 1:
Doe de eierdooier, snufje zout, geperste knoflook, een klein beetje citroensap en fijngesneden peterselie in de blender en mix deze tot het eigeel schuimig en een beetje wit is.
Stap 2:
Druppel terwijl de blender draait olie bij. Doe dit vooral in het begin langzaam en daarna steeds sneller. Let wel op dat de aioli dik en homogeen blijft. Als je te snel olie toevoegt heb je kans dat hij gaat schiften.
Met smakelijke groet, Paul Odijk

Categorieën:olijfolie Wat je echt wilt weten!

Tagged as:

praktijk paul odijk

Bevlogen en betrokken Orthomoleculair therapeut volgens kPNI en coach.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: