Menu Home

Zo puur als de kaas zelf !

Remeker mest Dirk-Jan van der Voort

Dirk-Jan met verse poep

Hier zit duidelijk een luchtje aan dacht ik, maar nee…zelfs de poep ruikt lekker!

remeker puur

remeker puur

Nieuw jaar, nieuw begin !… Januari is een boeiende maand. Met flarden van vermoeidheid van de kerstperiode nog in mijn lijf ontstaat elk jaar weer, in de tweede week van januari een rusteloze periode. Ideeën, plannen en nieuwe inzichten die het gehele jaar zich hebben opgestapeld in mijn kaaskop krijgen eindelijk mijn goedkeuring om eruit te komen. De uitkomsten moeten worden geformatteerd tot een nieuwe strategie voor het komende jaar. Het belooft een bijzonder jaar te worden. Onze winkel bestaat 20 jaar, we hebben een titel ‘Beste Foodspeciaalzaak van Nederland’ te verdedigen en ons shop-in-shop concept ‘Paul gaat de Boer op’, zal op meerdere plekken in de regio te vinden zijn.

Reem ekerDe eerste ‘de boer op ‘actie is een lang gepland bezoek aan een bijzonder bedrijf in Lunteren. Daar staat de boerderij van Jan-Dirk en Irene van der Voort. Hun melkveebedrijf en kaasmakerij heet de ‘Groote Voort’ en de beroemde kaas die zij maken heet ‘Remeker’. Hun kaas is vernoemd naar één van de 8 weilanden (reem) van hun bedrijf, deze wordt omsloten door eiken (eker). Sinds 1600 wordt de grond al beheerd door de familie. Het bewijs zit in de familienaam. Een ‘Voort’ is een doorkruising van de Lunterse beek door een weg. De postweg waar de Familie dus al eeuwen getogen is.

Jan-Dirk en Irene van der Voort

Jan-Dirk en Irene van der Voort

Jan-Dirk en Irene van der Voort houden alleen Yersey koeien. Prachtige beesten met mooie donker gekleurde ogen, die aan mijn trouwe betere helft doen denken. Yersey koeien zijn niet de meeste productieve melkleveranciers maar produceren wel melk met bijzondere eigenschappen. Yersey koeien leveren extra dikke en rijk aan goede eiwitten. De kaas heeft ook meer kleur en smaak door een hogere caroteengehalte in de melk. Bijna het gehele jaar zijn de koeien buiten te vinden op de weides van de ‘Groote Voort’ waar veel wilde kruiden groeien en gelukkig ook klaver(tjes 4). Klaver is erg belangrijk voor een goede kwaliteit mest. Dat de koeien zonder veel moeite het jaar door buiten staan kan mede doordat de hoorns niet worden afgezaagd. In deze hoorns slaan de koeien extra mineralen op die belangrijk zijn voor onder andere hun natuurlijke weerstand.

Al deze elementen zorgen voor een bijzonder puur eindproduct. De rauwe melk ondergaat geen verdere bewerking en wordt na een traditionele bereiding tot een bijzonder mooie kaas verwerkt. De Remeker kazen verblijven minder lang in het pekelbad waardoor de kaas minder zout bevat dan andere kazen en past daarom ook in een natriumarm dieet.

Ook de koeien van Jan-Dirk en Irene worden ook wel eens ziek. Bijna alle kwalen worden met de hulp van een Duitse kruidendoctor verholpen. Deze kruidendoctor heet Hubert en is verbonden aan een proefproject in Kleve waar veel onderzoek is gedaan op gebied van genezing door middel van natuurlijke producten. Hennep, wilde kruiden, gedroogd fruit, gerst, haver en zeezout uit Frankrijk  zijn de ingrediënten voor het krachtvoer.

Ghee Remeker

Ghee Remeker

De Remeker ‘Puur’ kazen bij ons in de winkel hebben een natuurlijke, eetbare korst. De natuurlijke korst wordt tijdens de rijpingsperiode ingesmeerd met Ghee. Ghee wordt gewonnen uit weiboter van hun eigen melk en is een melkvet product met bijzondere eigenschappen. Voor deze ontwikkelingen hebben Jan-Dirk en Irene de Ekoland innovatieprijs gewonnen in 2012.  De Ghee is fantastisch om mee te bakken en braden, Robert Kranenborg was laatst nog bij de ‘Wereld draait door’, met een item over de Ghee van Remeker.

Van de koe tot aan het rijpen van de kaas houden ze in eigen beheer. Hierdoor kunnen ze de kwaliteit van hun eindproduct meten aan hun eigen hoge niveau. Vele andere prijzen in binnen-, en buitenland hebben ze met hun passie behaald. Vorig jaar nog is hun Belegen ‘Puur’ kaas uitgeroepen tot ‘Beste Kaas van Nederland’. Kom maar snel langs in de winkel om deze poeplekkere kazen te proeven. Binnenkort kunt u ook de kazen en Ghee in onze webshop te bestellen.

Ook kunt u Yersey vlees van Remeker bestellen, via deze link

Met smakelijke groet, Paul Odijk

Categorieën:kazen

Tagged as:

praktijk paul odijk

Bevlogen en betrokken Orthomoleculair therapeut volgens kPNI en coach.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: