Menu Home

Voorbestemde liefde…..

Een streekroman met een luchtje……… 

De lading van het verhaal achter de smaken van een van mijn favoriete geitenkaas is…de liefde !. Dat deze voorbestemd is, blijkt uit het volgende verhaal.

le petit fiance

Philippe en Marie-Suzanne Garros

Het verhaal begint bij Philippe Garros die in de winter van 1983 een stuk grond kocht in de streek net boven Andorra, Pyreneeën Ariegoises. Zijn grond ligt aan de voet van Cole del Fach en dit gebied staat bekend om zijn geïsoleerde ligging. De plek sloot perfect aan op zijn missie. Zijn missie was om een rustig bestaan op te bouwen en kaas te gaan maken voor de echte liefhebber. Philippe vond de vele commerciële kazen van grotere coöperaties niet lekker genoeg en wilde juist een echte boerenkaas maken met veel smaak en uitgesproken karakter.petit fiance

Na de aankoop van het stuk grond was hij de eerste paar jaar druk om zijn perceel klaar te maken voor het houden van geiten en met de bouw van zijn boerderij.Toen de boerderij af was kon Philippe met het tweede deel van zijn missie beginnen, zelf een bijzondere geitenkaas maken. Philippe raakte steeds meer bedreven in het maken van geitenkaas en na enige tijd was zijn eerste kaas geboren, Tomme Cabrioulet. Een heerlijke geitenkaas met een zachte structuur en rijke smaak. Met het maken van deze ene kaas en het houden van geiten kon hij zijn sobere leven 10 jaar lang onderhouden….totdat hij dan toch per ongeluk stuitte op een nieuw, maar kostbaar element ….een vrouw.

Philippe liep Marie-Suzanne tegen  het lijf tijdens een bezoek aan vrienden. Marie-Suzanne was een operazangeres die werkzaam was bij een opera gezelschap in Toulouse. Haar ouders waren vanuit Frankrijk verhuisd naar Canada. In haar pubertijdtijd was Marie-Suzanne stellig over haar terugkomst naar Frankrijk. Op haar 30ste verhuisde ze naar Frankrijk. Eenmaal gesetteld droomde ze over het maken van kaas in haar geliefde streek,.. jawel de Pyreneeën. Ineens zat ze tegenover een kaaskluizenaar uit de streek waar ze over gedagdroomd had. Het duurde dan ook niet lang voordat de eerste geboorte van hun voorbestemde liefde een feit was………….een nieuwe kaas.

petit fianceLe Petit Fiancé, was geboren. Dit kleine kaasje is het eerste fysieke resultaat van de liefde tussen Philippe en Marie-Suzanne. De kaas is een echte ‘Fermier’ kaas, dat betekent dat de melk en uiteindelijke kaas van dezelfde boerderij afkomstig zijn. Dit fantastische kaasje heeft qua structuur veel weg van een reblochon. Klein, rond en platvormige kaasje van ongeveer 300 a 400 gram met een heerlijk romig zuivel. Het moment dat je een mes richting een rijpe Fiancé wend, voelt alsof je gaat liggen op een warm waterbed. Het rijpe zuivel is bijzonder zacht en loopt na het aansnijden vanzelf alle kanten uit op zoek naar een echte liefhebber. De kaas wordt met zeezout gewassen waardoor de kaas tijdens het rijpen een roodflora bacterie aantrekt. Deze roodflora geeft de kaas zijn karakteristieke aroma.

 

geiten petit fianceOp hun boerderij houden ze bijna 300 geiten, en inmiddels hebben ze 6 medewerkers voor de continuïteit van de productie.  Het aantal van 300 geiten lijkt veel maar een geit produceert soms maar 1/10 van wat een koe aan melk produceert. Met de 3 a 4 liter per dag betekent dat de productie niet enorm is. Helaas grijp ik dan ook wel eens mis op mijn tweewekelijkse inkoop op Rungis, aan de rand van Parijs.

Tijdens de werkzaamheden klinkt nog vaak een area over de weilanden van Marie-Suzanne’s favoriete opera. Na de geboorte van hun eerste, Philippe’s tweede, kaas werd er nog een telg geboren, de Cabri-Ariegeoise. Deze heerlijke rauwmelkse geitenkaas verdient een lofzang van Marie-Suzanne. Inspiratie voor het ontwikkelen van deze (Vacherin) Mont Do’r- achtige kaas heeft het stel opgedaan in de Jura. Daar maken ze kaas omwikkeld met een sparrenhouten rand. Dit sparrenhout geeft de kaas een karakteristiek rijk aroma. De nieuwste en helaas ook laatste kaas is een tomme de chevre met espilette.

Helaas staat het bedrijf te koop, of is al verkocht. Door een ziekte zijn ze gedwongen om hun koers te wijzigen. Na de verkoop van hun bedrijf zal het stel een mooi plekje gaan bewonen aan de rand van een Canadees meer. Waar hopelijk nog lang een mooie area mag klinken en wellicht het geblaat van een huisgeit.

Kom maar snel langs in onze winkel om deze geweldige kaas te komen proeven, of bestel deze in onze webshop.

Tot gauw!

Met smakelijke groet, Paul

 

 

 

 

Categorieën:kazen

Tagged as:

praktijk paul odijk

Bevlogen en betrokken Orthomoleculair therapeut volgens kPNI en coach.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: