Menu Home

Geen Slagroomtruffels !

full_Truffel_1jpgJe kunt zien aan de wijze waarop mensen door de bladeren stappen of de Herfst welkom is. Ik zelf zou er het liefst in rollen. Het koperen licht, lekkere geuren, stevige wind en natuurlijk de gezellige momenten in huis waar eindelijk de openhaard weer aan kan.

De herfst in mijn favoriete jaargetij,…het seizoen dat ook paddenstoelen geeft. Dit (na)jaar is voor de schimmelliefhebber een echt jubeljaar. Overal wilde paddenstoelen in de Nederlandse bossen. Ook in Italië waar het lang warm is gebleven met de nodige neerslag. Warm en vochtige weer is belangrijk voor de groei van paddenstoelen. Dit geld voor de bovengrondse varianten maar zeker ook voor bijna alle soorten ondergrondse schimmelknollen, truffels genaamd.truffel

Het noord,-westen van Italië en het grote middengedeelte van de Laars worden verschillende soorten truffels gevonden. Het is nu November en in deze periode worden de zwarte truffel  ‘Tuber Uncinatum’ (herfsttruffel), de witte ‘Tuber Magnatum Pico’ en als het mee zit al de zwarte wintertruffel gevonden. Truffels hebben gemiddeld 3 maanden nodig zich te ontwikkelen tot volwassen knollen. De zwarte worden meestal gevonden onder eikenbomen en de witte veelal onder populieren, wilgen of linde bomen. De truffels worden gezocht met speciaal opgeleide truffelhonden. Deze honden krijgen een training van 3 jaar. Vroeger werden varkens ingezet om de truffels te zoeken, alleen waar de hond beheerst zijn neus in het zand drukt is een vindplaats voor het varken een bedevaartsoord voor de liefde. De geur van truffel is gelijk aan de geur van berenzweet (mannetjesvarken) en daar wordt het varken opgewonden van…met alle gevolgen van dien.

truffelNiet alleen met honden worden de truffels gevonden. Bepaalde kleine vliegjes verraden ook waar truffels te vinden zijn.  Ook kan een vindplaats te herkennen zijn aan een kiemvrije zone rond een geschikte boom, ‘Brulé of ‘Pianello’ genoemd. De truffel gaat een samenwerking aan met zijn gastboom. Deze zorgt met zijn ondergrondse stelsel van sporen ervoor dat jonge boompjes en of planten, rondom de gastboom, geen kans krijgen te ontwikkelen door deze te vergiftigen. Hierdoor kan de boom ongestoord verder groeien. De sporen van de truffel zorgen dat de boom gemakkelijker vocht en voedingswaarde uit de grond kan halen.

Ik koop mijn truffels direct bij een bedrijf in ‘Arezzo’ Italië. De truffels worden dagelijks gebracht en direct verstuurd met het vliegtuig naar Nederland. Dit bedrijf handelt in verse truffels en maken heerlijke sauzen met truffel. Chocoladesaus met rode peper en truffel, Caramel met noten en truffel, kokoscream met kaas en witte truffel, Kaassaus met witte truffel enz., enz..

Versheid van truffel herken je aan een aantal factoren. Allereerst moet de truffel er gewoon goed uitzien….,mooi egaal zwart zijn en stevig aanvoelen. Daarnaast moet de geur van een verse truffel duidelijk aanwezig zijn, wel moet je rekening houden dat de wintertruffel veel geuriger is dan de Herfsttruffel ‘Uncimatum’ en dat deze Uncinatum op zijn beurt weer sterker geurt dan de zomertruffel. Vertrouwen op je eigen instinct en koop bij een vertrouwde, vakbekwame verkoper.

Truffel is toch wel het lekkerst in gerechten met aardappel, rijst en of pasta’s. Benieuwd naar ons verse pasta’s assortiment ...tot gauw in ons theater

Met smakelijke groet, Paul !

Categorieën:truffel

Tagged as:

praktijk paul odijk

Bevlogen en betrokken Orthomoleculair therapeut volgens kPNI en coach.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: